اهمیت خواب برای قبولی در کنکور ، بهترین ساعت خواب و بیداری برای کنکوری ها

به گزارش وبلاگ دوین، اهمیت خواب برای قبولی در کنکور چقدر است؟ برای خیلی ها، دوران کنکور، از چالش برانگیزترین و پراسترس ترین روزهای زندگی محسوب می شود. به همین علت هم زندگی متقاضیان این آزمون به صورت مستقیم تحت تاثیر عوامل و موضوعات مرتبط با آن قرار می گیرد. معضل نداشتن خواب راحت و منظم، یکی از مواردی است که بعضی از کنکوری ها در روزهایی که خودشان را برای این امتحان سرنوشت ساز آماده می کنند، با آن روبرو می شوند. این که چه عواملی به این موضوع دامن می زنند و چه راهکارهایی برای داشتن یک خواب باکیفیت وجود دارد، موضوع این مقاله از سرویس در است. ما به شما درباره اهمیت خواب برای قبولی در کنکور خواهیم گفت.

اهمیت خواب برای قبولی در کنکور ، بهترین ساعت خواب و بیداری برای کنکوری ها

اهمیت خواب برای قبولی در کنکور

حتما شنیده اید که دانشمندان و پژوهشگران توصیه می کنند که افراد بزرگسال به طور میانه باید در طول شبانه روز حدود 6 تا 8 ساعت مفید بخوابند. خواب آرام و عمیق به شیوه موثری برای سلامت بدن مفید است و به بهبود عملکرد فرد در طول روز کمک می کند. اما یکی از ساعت خواب کافی است. اما اهمیت خواب برای قبولی در کنکور چیست؟

بالا رفتن هوشکمک

اگر در طول شب راحت بخوابید، در طی روز هم انرژی و آمادگی بیشتری برای انجام کارهایتان دارید. هر چه کیفیت خوابتان بیشتر باشد، انرژی شما در طول روز، بالاتر خواهد بود. در نتیجه احساس کسالت و خستگی نخواهید کرد. بنابراین به صورت مفیدتری می توانید درس بخوانید و تست بزنید.

بهبود عملکرد مغز با خواب منظم

علاوه بر جا دادن در رژیم غذایی دوره کنکور، خواب میزان و عمیق در شب امتحان و البته در دوران درس خواندن برای کنکور هم می تواند به تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز کمک کند. زمانی که می خوابید، مغز فرصت دارد که اطلاعات را طبقه بندی و تثبیت کند.

اگر نتوانید به خوبی بخوابید، مطالعه هایی که در طول روز انجام داده اید، به صورت درست و منطقی، پردازش نخواهند شد. بنابراین در این فاصله اطلاعاتی را که از طریق درس خواندن و مطالعه در حافظه کوتاه مدت خود ذخیره کرده اید، به حافظه بلندمدتتان منتقل و ثبت خواهد شد.

تاثیر خواب بر وزن فرد کنکوری

شاید خیلی ها به این موضوع دقت چندانی نکنند ولی خواب کم یا زیاد، می تواند به کاهش یا افزایش غیر معمول وزن منجر شود. اختلال در فرایند و فرایند ترشح هورمون ها می تواند بر وزن فرد موثر باشد. برای این که وقتی پشت کنکوری هستید دچار افزایش وزن نشوید، 4 ساعت قبل از خواب، از خوردن غذا بپرهیزید تا بدنتان در طول شب بتواند خواب راحت تری را تجربه کند.

کاهش استرس و اضطراب کنکور

بسکمک از کنکوری ها به جای بیدار شدن در صبح زود، شب ها را دیرتر می خوابند و در نتیجه روز خود را دیرتر شروع می کنند. اما دیر خوابیدن باعث ایجاد مسائل جسمی متعدد در فرد می شود. بالا رفتن فشار خون، تپش قلب، اختلال در عملکرد ارگان های بدن و ترشح هورمون ها، از عوارض نداشتن خواب مناسب و کافی است. خواب مفید شبانه تا حد زیادی می تواند استرس را از کنکوری ها دور کند.

بیشتر بخوانید: راهکارهای کاهش استرس برای خواب سریع و راحت شبانه

کنکوری ها چقدر باید بخوابند؟

اگرچه عوامل زیادی بر میزان مناسب خواب در هر فرد تاثیرگذار است ولی به طور معمول توصیه می شود که خواب خود را بین 6 تا 9 ساعت در شبانه روز نگه دارید. کمتر از 6 ساعت خواب در روز، بدن را با افت شدید انرژی روبرو می کند. تا حدی که کاهش 2 ساعت از خواب شبانه به مدت 2 هفته منجر به کاهش عملکرد عصبی رفتاری می شود.

همچنین بیشتر از 9 ساعت خواب می تواند باعث اختلال در هوشکمک و عملکرد صحیح شود. از طرفی خواب زیاد یا کم، باعث ایجاد بی انگیزگی در فرد کنکوری می شود و اختلال افسردگی و اضطراب را افزایش می دهد. ولی در کنار ساعت خواب، موضع مهم دیگر، کیفیت خواب است که باید به آن توجه ویژه ای کنید.

ضرورت کیفیت خواب بر سلامت کنکوری ها

نه تنها سلامت جسم، بلکه سلامت روان هم در گرو خواب خوب شبانه است. اگر به هر دلیلی در هنگام خوابیدن، با مشکل روبرو می شوید و سخت می خوابید یا با دشواری زیاد از خواب بیدار می شوید، به معنی کم بودن کیفیت خوابتان است. اما مهم ترین نشانه پایین بودن کیفیت خواب، بیدار شدن های متوالی در طول شب است.

خواب منقطع باعث می شود بعد از بیداری، احساس خستگی و خواب آلودگی کنید. علاوه بر این، بر تمرکز کردن شما، تاثیر منفی خواهد گذاشت. به طور کلی، پایین بودن کیفیت خواب، عملکرد مثبت بدنتان را کاهش خواهد داد و از انرژی شما کم خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: بهترین روش های ترشح طبیعی هورمون خواب یا ملاتونین

متغیر بودن ساعت خواب و اثرات سوء آن

شاید درباره اهمیت ساعت خواب در شب های امتحان و تاثیر آن بر فرایند یادگیری چیزهایی بدانید ولی حتی اگر خواب عمیقی داشته باشید و به میزان کافی بخوابید، در صورتی که ساعت خوابتان مدام در حال تغییر و جابه جایی باشد، کارایی ذهنی و مغزی شما دچار اختلال می شود. اگر نتوانید سر یک ساعت مشخص بخوابید و بیدار شوید، هم کیفیت خوابتان کاهش پیدا می کند و هم به سختی می خوابید یا بیدار می شوید.

تغییر ساعت خواب و بیداری، یکی از مهم ترین دلایل اختلال در خواب است که باعث کسلی و خستگی در طول روز و افت تحصیلی می شود. برای داشتن ساعت منظم خواب و بیداری، مهم ترین موضوع، نظم دادن به برنامه های روزانه است تا مجبور نشوید به خاطر عقب افتادن از برنامه ریزی، از خواب شبانه خود بزنید.

اثرات شب بیدار شدن و درس خواندن برای کنکور

اگرچه بعضی افراد اصرار دارند که در طول شب بهتر می توانند درس بخوانند و تمرکز بیشتری دارند، ولی تحقیقات نشان داده است که افرادی که شب ها، به خصوص پس از نیمه شب مطالعه درسی می کنند، کارایی مغزشان کاهش پیدا می کند و سطح یادگیری کمتری دارند.

بنابراین، اگر جزو آن دسته از کنکوری ها هستید که می توانید تا نیمه شب بیدار بمانید، این عادت را حتما ترک بدهید و شب ها زود بخوابید تا بتوانید در زمان صبح، راحت تر بیدار شوید.

بهترین ساعت بیداری برای کنکوری ها

اگرچه نسخه های متفاوتی برای ساعت خواب و بیداری تجویز می شود ولی اگر می خواهید روز خود را با نشاط شروع کنید و ادامه بدهید، سحرخیزی را نباید از یاد ببرید. توصیه بهترین زمان بیداری برای کنکوری ها ساعت 6/5 یا 7 صبح است. ساعت 7/5 صبح هم زمان مناسب برای خوردن است.

اگر برای منظم نگه داشتن ساعت بیداری، مداومت نشان بدهید و سعی خودتان را بکنید، حتما خواب شبانه بهتری را هم تجربه خواهید کرد. بنابراین کمتر احساس خواب آلودگی خواهید کرد.

چطور خواب آلودگی را در روزهای پشت کنکوری رفع کنیم؟

دلایل زیادی برای احساس خواب آلودگی در طول روز، مخصوصا در ساعت اولیه بعد از بیداری وجود دارد. دلایل گوناگونی مثل کمبود ویتامین های ضروری بدن مثل ویتامین B و D، بیماری ها و اختلالات سلامتی مثل ، ، متعادل نبودن ترشح هورمون ها، کمبود آب بدن، عفونت و پایین بودن فشار خون می تواند منجر به خواب آلودگی شود.

از طرفی بیماری های حاد و مزمن مثل تیروئید، بیماری های کلیوی و خونی، و در کل بیماری هایی که عملکرد اندام بدن را تحت تاثیر قرار می دهند، موجب بروز خواب آلودگی و کسلی در فرد می شوند. اگر به صورت مداوم احساس خواب آلودگی دارید، حتما آزمایش های لازم مربوط به سلامتی را انجام دهید. در صورتی که هیچ مسئله ای در زمینه سلامتی نداشتید، به شرایط روحی تان توجه بیشتری نشان بدهید.

احساس بی انگیزگی یا ناامیدی، می تواند موجب خواب آلودگی و احساس کرختی شود. اگر از مشکل افسردگی رنج می برید، حتما به روانشناس یا مشاوره مراجعه کنید. در ضمنً ورزش کردن روزانه را هم در برنامه خود قرار دهید. بهتر است برای ورزش کردن، زمان صبح را انتخاب کنید.

چطور برای قبولی در کنکور خواب راحتی داشته باشیم؟

حالا که به ضرورت خواب برای قبولی در کنکور پی بردید، باید تمام تلاشتان را به کار ببندید تا یک روتین و برنامه منظم خواب داشته باشید.

*برای این که راحت بخوابید و خواب باکیفیتی داشته باشید، عوامل جسمی و روحی را مد نظر قرار دهید و ایراد کار را پیدا کنید.

*به تهویه و نور مناسب اتاق خواب برای خواب و بیداری توجه کنید. گرما یا سرمای غیر معمول هم می تواند باعث اختلال در خواب شود. حتما یک مکان ساکت و به دور از نور و سر و صداهای مزاحم برای خوابیدن انتخاب کنید.

*پرهیز از خواب یا چرت روزانه هم می تواند به داشتن خواب خوب شبانه کمک کند.

*به هیچ وجه با گوشی موبایل یا تبلت به رختخواب نروید.

*به محض بیدار شدن از رختخواب بیرون بیایید تا دچار کسلی و خواب آلودگی نشوید.

*بعد از بیدار شدن صبحانه کامل و مقوی بخورید. اهمیت کمتر از اهمیت خواب نیست.

*به مدت 3 تا 4 ساعت قبل از خواب، نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه یا چای ننوشید.

*ورزش صبحگاهی سبک داشته باشید و قبل از خواب، ورزش ها و فعالیت های ورزشی سنگین نکنید.

*می توانید از شنیدن موزیک های آرامبخش هم برای خواب بهتر کمک بگیرید.

سوالات متداول

زمان مناسب خواب و بیداری برای کنکوری ها چه زمانی است؟

به کنکوری ها توصیه می شود که ساعت خواب خود را بین 6 تا 9 ساعت نگه دارند. بیش از 9 ساعت خواب باعث پرخوابی و کمتر از 6 ساعت هم کم خوابی محسوب می شود.

خواب نامنظم و نا مناسب چه تاثیری بر یادگیری دارد؟

اگر برنامه خواب و بیداری منظمی نداشته باشید و کیفیت خوابتان پایین باشد، با مشکل عدم تمرکز، اختلال در عملکرد مغز و حافظه بلند مدت یا کوتاه مدت روبرو خواهید شد. همچنین یادگیری و تثبیت اطلاعات کاهش خواهد یافت.

منبع: افق کوروش

به "اهمیت خواب برای قبولی در کنکور ، بهترین ساعت خواب و بیداری برای کنکوری ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اهمیت خواب برای قبولی در کنکور ، بهترین ساعت خواب و بیداری برای کنکوری ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید