آخرین شرایط موتور، خودرو و اتوبوس برقی ایرانی
به گزارش وبلاگ دوین، مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته گفت: 3 پروژه اتوبوس، خودرو و موتوربرقی ایرانی پیشرفت داشته و در صورت تولید انبوه، تاثیر بسیاری در کاهش آلودگی هوا دارد.
دکتر شهریار زینی به خبرنگار مهر درباره آخرین شرایط اتوبوس برقی ایرانی به خبرنگار مهر گفت: این پروژه طی حدود 9 ماه گذشته از طریق یک شرکت دانش بنیان شروع شد و اکنون با حمایت معاونت علمی و فناوری به مرحله نمونه مهندسی رسیده است.
وی با بیان اینکه برنامه ریزی شده که تمام ماژول های این اتوبوس تماماً از طریق شرکت های دانش بنیان طراحی و ایرانی شود، گفت: همچنین قرار است مابقی ماژول ها در حد نمونه مهندسی توسعه داده شود.
مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه تمام تست های موتور این اتوبوس با پیروزیت به اتمام رسیده است، گفت: همچنین ساخت گیربکس این اتوبوس در حال بومی سازی است که 40 درصد پیشرفت داشته است. در این اتوبوس بیشتر ماژول ها یا قوای محرکه که موتور دیزلی و احتراقی اتوبوس هستند، برداشته شده و قوای محرکه الکتریکی ایرانی جایگزین شده است.
اولین موتور الکتریکی مختص اتوبوس برقی در حال ساخت است
زینی گفت: در حال حاضر اولین موتور الکتریکی مختص این اتوبوس برقی از طریق دانش بنیان های ایرانی در حال ساخت است که تا خاتمه سال نمونه معیار ساخت آن رونمایی می شود.
وی با بیان اینکه این موتور الکتریکی بر اساس مهندسی معکوس از نمونه مشابه صاحب برند خارجی در کشور ساخته شد، گفت: نمونه ای که مهندسی معکوس شده نسبت به نمونه مشابه خارجی از قابلیت، راندمان و کارایی بالاتری برخوردار است اما با این وجود قیمت آن 25 درصد پایین تر است.
به گفته وی، در حال حاضر علاوه بر بدنه و موتور الکتریکی اتوبوس برقی، قوای محرکه آن نیز در یک شرکت داخلی به تولید رسیده و تماماً ایرانی است. برنامه ما این است که تا دهه فجر بقیه قوای محرکه در حد نمونه مهندسی ساخته و رونمایی شود.
اتوبوس برقی بیش از 70 درصد بومی سازی شده است
وی با اشاره به میزان استفاده از تکنولوژی ایرانی در ساخت این اتوبوس برقی گفت: بیش از 70 درصد این اتوبوس بومی سازی و ایرانی شده که بیشتر از این حد خلاف واقع است. این میزان ایرانی شدن یک اتوبوس برقی منطقی است زیرا مابقی قطعات استاندارد یا قطعات های تکی است که تولید و بومی سازی آن به صرفه نیست یا دانش فنی آن را نداریم از این رو نمی توان انتظار داشت که 100 درصد تولید این اتوبوس بومی سازی شود. در کشورهای صاحب برند هم این رویه کاملاً منطقی است.
وی افزود: این هفتاد درصد به این معنا نیست که 30 درصد دیگر جای کار دارد بلکه بدان معناست که در حد توان، داخلی سازی شده است و تا این حد نیز جای تقدیر دارد؛ اکنون زمانی است که باید به فکر توسعه کسب و کار و فضای تجاری سازی محصول باشیم.
مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری در خصوص میزان تفاوت قیمتی اتوبوس برقی نسبت به نمونه خارجی گفت: طبق برآوردها، میزان 30-40 درصد کاهش قیمت در تولید این اتوبوس های برقی ایرانی نسبت به نمونه خارجی خواهیم داشت؛ البته این میزان کاهش و تفاوت قیمت بستگی به میزان تولید انبوه و تیراژ دارد زیرا صنعت خودروسازی در تولید انبوه معنا پیدا می کند.
وی تاکید کرد: البته که اتوبوس برقی در همه جای دنیا یک و نیم برابر گران تر از نمونه های داخلی است خصوصاً اینکه کشور ما در شرایط خاص تحریم سخت گیرانه و ظالمانه ای واقع شده است و همین موضوع باعث شده که از تمام ظرفیت داخل کمال استفاده را ببریم تا در حوزه اتوبوس برقی متکی به کشورهای دیگر نباشیم.
زینی با بیان اینکه بعد از رونمایی از نمونه مهندسی اتوبوس برقی، تفاهم نامه ای برای ساخت 200 دستگاه اتوبوس و تحویل آن به شهرداری را منعقد کردیم، گفت: اکنون در حال رایزنی هستیم که این تفاهم نامه به قرارداد تبدیل شود. شهرداری این تفاهم نامه را در شرایطی به قرارداد تبدیل می کند که تمام مراحل اخذ گواهینامه و مجوزها و… طی شده باشد و این موضوع نیز یک چالش است زیرا هیچ سرمایه گذاری به این صورت سرمایه گذاری نمی کند. این موضوع زمان بر و هزینه بر است که برآورد شده 30-40 میلیارد تومان هزینه دارد.
وی ادامه داد: ما انتظار انعقاد قرارداد و پیش پرداخت از شهرداری، نداریم اما به نظر می رسد که انعقاد یک قرارداد برای شروع کار لازم است و نمی توان بدون یک قرارداد فرایند تولید را با اطمینان خاطر انجام داد. تا این قرارداد منعقد نشود؛ استفاده از این اتوبوس های برقی به تعویق می افتد. وقتی قرارداد منعقد شود، سازنده و شرکت های دانش بنیان دلگرم به فروش می شوند.
ساخت موتوربرقی گره تکنولوژی ندارد
مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته در ادامه با اشاره به آخرین درصد پیشرفت پروژه موتور برقی گفت: این پروژه نیز که به سکانداری شرکت های دانش بنیان پیش می رود تا به امروز 65 درصد پیشرفت داشته است.
وی با تاکید بر ضرورت استفاده از موتورهای برقی در لایه های میانی شهر از طریق پیک های موتوری و … گفت: نتیجه تلاش شرکت های دانش بنیان برای ساخت موتور برقی نهایی انعقاد یک قرارداد با کاربرد پیک بوده است. البته که این یک قرارداد، کافی نیست و باید بیشتر از اینها با سازمان های مختلف، شهرداری ها، ارگان های کشور و… انعقاد قرارداد برای استفاده از موتورهای برقی داشته باشیم.
زینی با بیان اینکه در موتورهای معمولی، هنوز این جین موتور وارداتی است، گفت: در موتوربرقی این جین برداشته می شود و به صورت کلی می توان گفت تکنولوژی خاصی نیست که در ساخت موتور برقی داخلی نشده باشد به طوری که مجموعه قوای محرکه آن نیز در کشور ساخته می شود. ساخت و بومی سازی گیربکس که تقریباً تمام تکنولوژی آن در کشور وجود دارد به اتمام رسیده است و به صراحت می توان گفت که گره تکنولوژی در موتور برقی نداریم و آماده تولید انبوه آن نیز هستیم اما این موضوع نیاز به یک عزم راسخ برای سفارش گذاری دارد.
آخرین شرایط موتور، خودرو و اتوبوس برقی ایرانی
وی با بیان اینکه هنوز با وجود فروش موتوربرقی در کشور، این وسیله نقلیه جنبه لوکس دارد، گفت: قیمت بالاتر آن و نبود زیرساخت شارژ آن نیز از عواملی است که باعث می شود بسکمک از افراد یا سازمان ها به سراغ استفاده از موتورهای برقی نفرایند. ولی رسالت دولت این است که در توسعه زیرساخت های شارژ کمک کند و فرهنگسازی شود تا فروش این موتورها برای عموم به راحتی انجام بگیرد.
مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری با تاکید بر اینکه استفاده از موتوربرقی می تواند هزینه های بنزین، روغن و… را کاهش دهد، گفت: باتری موتور برقی وارداتی و بقیه ماژول های آن داخلی است. همچنین بدنه هم وارداتی است اما از بدنه موتورهای کنونی هم می توان استفاده کرد. موتور برقی مشکل تکنولوژی ندارد و تنها مسئله آن مربوط به سرمایه گذاری است.
زینی به تسریع فرایند سرمایه گذاری روی موتورهای برقی تاکید کرد و ادامه داد: در حال حاضر نمونه های خارجی در کشور وجود دارد اما اگر این موتورهای مختلف با برندهای مختلف وارد کشور شود در صورت بروز مشکل می تواند دیدگاه مردم را نسبت به موتورهای ایرانی هم تغییر دهد از این رو بهتر است هر چه زودتر سرمایه گذاری روی موتورهای برقی ایرانی انجام بگیرد و این فرهنگ سازی محقق شود.
وی در خصوص تفاوت قیمت موتور برقی با سایر موتورها گفت: این موتورهای برقی نسبت به نمونه های غیر برقی کمی افزایش قیمت دارد اما نسبت به نمونه های خارجی 20 درصد ارزان تر است.
مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه توان این موتور برقی 3 کیلووات و میزان ظرفیت باتری هم 3 کیلووات ساعت است، گفت: استفاده از این موتور در تهران خوب است.
ایجاد زنجیره تامین در ساخت خودروی برقی
زینی با اشاره به آخرین شرایط خودروی برقی نیز گفت: یک شرکت دانش بنیان پیروز شده 50 درصد در توسعه ماژول های خودروی برقی دست پیدا و زنجیره تامین پایداری را ایجاد کند.
وی با بیان اینکه نیمی از ماژول های نمونه مهندسی خودروی برقی در حال ساخت است، گفت: پلتفرم خودرو از طریق یک شرکت دانش بنیان دنبال شده و پیشرفتی 60 درصدی داشته است؛ بر اساس برنامه ریزی ها، قرار است نمونه مهندسی این خودروی برقی تا خاتمه سال رونمایی شود.
آخرین شرایط موتور، خودرو و اتوبوس برقی ایرانی
مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه طراحی و ساخت خودروی برقی با تاخیر نسبت به اتوبوس و موتور برقی شروع شده گفت: این خودروی برقی روی پلتفرم خودروی بنزینی طراحی شده و به برقی تبدیل شده است که این داخلی سازی همراه با کاهش قیمت است.
وی با تاکید بر اینکه این فناوری را هیچ جای دنیا به ما ارائه نمی کند، گفت: اگر تحریم هم نبودیم این بومی سازی باید اتفاق می افتاد بنابراین جهت داخلی سازی به این واسطه رخ داده است و جای تقدیر دارد. تحریم باعث می شود در زمان بیشتر اما شتابان این جهت طی شود که این نیاز به حمایت دولت دارد تا با ارائه تسهیلات بتوان هزینه کمتری صرف تولید انبوه خودروی برقی کرد و مردم هم توان خرید آن را داشته باشند.
چالش های استفاده از وسائط نقلیه زیاد است ، از قوانین قدیمی تا عدم انعقاد قرارداد
زینی تاکید کرد: ما باید تسهیلات بیشتری برای توسعه دستگاه های برقی بکار ببریم چون نمی توانیم بر اساس قوانینی که مربوط به دهه های گذشته و خودروهای مرسوم است برای خودروهای ساخته شده با فناوری روز استفاده کنیم. در واقع این فناوری های نو، قواعد نو و تازه لازم دارد.
ضرورت توجه به ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر
مدیر طرح های کلان ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقا نظام مالی کشور، کمک کننده به استفاده از وسائط برقی در کشور است، گفت: این قانون هنوز در شورایعالی اقتصاد به تصویب نرسیده و همین باعث ایجاد مسائل در استفاده از اتوبوس برقی و… شده است.
به گفته وی، در همه جای دنیا قیمت خودروهای برقی نسبت به فسیلی ها گران تر است و در این میان دولت ها سوبسیدها و یارانه هایی را در راستای استفاده از وسائط نقلیه برقی اختصاص می دهند تا این تفاوت قیمتی پوشیده شود. این قانون باید هر چه زودتر به تصویب برسد و جا دارد که دولت فعلی ظرف مدت زمانی کوتاه این قانون را بررسی کند و به تصویب برساند.
زینی با اشاره به چالش های دیگر استفاده از وسائط نقلیه گفت: انعقاد قرارداد قطعی برای تولید انبوه در راستای کاهش قیمت و استفاده بیشتر از طریق افراد، از دیگر چالش های استفاده از وسایل نقلیه برقی هستند که باید این موضوع رفع شود تا بتوانیم با جایگزینی وسائط نقلیه با سوخت فسیلی در کاهش آلودگی هوا گام برداریم.
به گزارش مهر، بر اساس اعلام ستاد توسعه فناوری حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری، 5 پروژه کلان تولید خودروی برقی، 2 پروژه در حوزه اتوبوس برقی و 10 طرح برای ساخت موتور برقی از طریق شرکت های دانش بنیان در جریان است.،مهر
منبع: ایران آنلاین