بزرگ ترین اتفاقات دنیای فناوری در سال فاجعه بار 2020

به گزارش وبلاگ دوین، آغاز سال 2020 با همه گیری ویروس کرونا در سراسر جهان و آلوده کردن میلیون ها نفر همراه بود که متاسفانه در این میان 2 میلیون نفر جان خود را از دست دادند و بسیاری فشار روانی، عاطفی و مالی سنگینی را متحمل شدند؛ اما حتی این سال پر تلاطم هم نتوانست جلوی پیشرفت جهانی علم و فناوری را بگیرد. بنابراین، تصمیم گرفتیم تا نگاهی داشته باشیم به اتفاقات مهم جهانی فناوری در سال 2020.

بزرگ ترین اتفاقات دنیای فناوری در سال فاجعه بار 2020

با توجه به محدودیت هایی که ویروس کرونا در سرتاسر جهان ایجاد کرد، نقش فناوری در زندگی بشر امروز بسیار پررنگ تر شد. تصور کنید این ویروس در حالی شیوع پیدا می کرد که اثری از اینترنت، گوشی های هوشمند، سرویس های استریم محتوای آنلاین، بازی های ویدیویی، سرویس های تماس تصویری و … نبود؛ در این صورت ما می ماندیم و انبوهی از کتاب و نامه و البته قرنطینه ای عذاب آور.

اما فناوری های عصر جدید فقط به سرگرمی و ارتباطات محدود نشده اند. در دورانی که یک ویروس بسیار کوچک به تنهایی زندگی چندین میلیارد نفر را زیر و رو کرد؛ این تکنولوژی بود که به کمک بشر آمد تا بتواند فاصله گذاری اجتماعی و دورکاری را به یک سبک زندگی عادی تبدیل کند.

به لطف پیشرفت های تکنولوژی در دهه های گذشته، خدمات تجاری، آموزشی و اداری که تا پیش از این به صورت حضوری انجام می شدند، با شیوه های آنلاین جایگزین شدند. همچنین، به لطف اینترنت و تبادل سریع اطلاعات، آگاه سازی مردم از روش های پیشگیری و انتقال ویروس کرونا بسیار سریع تر از قبل صورت گرفت و خوشبختانه مراجعه علمی جهان توانستند با سرعتی بسیار بالا و در تعامل با یکدیگر در کمتر از یک سال اولین نمونه های واکسن های درمان بیماری کووید 19 را به مرحله تست انسانی برسانند که در تاریخ بی سابقه بوده است.

برای درک بهتر مواردی که ذکر کردیم، می توانید ماجرای شیوع همه گیری آنفلوانزای اسپانیایی (آخرین همه گیری بزرگ جهان پیش از کووید 19 که در قرن گذشته رخ داد) را مطالعه کنید، یا خلاصه ای از داستان این همه گیری را در ایپزودهای ویژه 1918 استرینگ کست بشنوید تا درک کنید که طی یک قرن، پیشرفت علم چه کمک بزرگی برای بشر بوده است.

البته محدودیت ها و مسائل جهانی فناوری در سال 2020 فقط به همه گیری کووید 19 محدود نشد؛ ادامه درگیری های دولت ترامپ با شرکت های فعال در این صنعت، جنگ تجاری آمریکا با چین، محدودیت های ایجاد شده برای هواوی به عنوان یکی از محبوب ترین تولید کنندگان گوشی های هوشمند و پرچم دار صنعت 5G، قوانین جدید اتحادیه اروپا برای شرکت های فناوری و … همگی بخشی از این مسائل بودند.

اما با وجود تمامی این مسائل، علم و تکنولوژی باز هم به راه خود ادامه دادند. در ادامه با ما همراه باشید تا به بزرگترین اتفاقات جهانی تکنولوژی در تلخ ترین سال قرن 21 نگاهی داشته باشیم:

گوشی های تاشو به راه خود ادامه دادند

البته که عنوان بالا مهم ترین دستاورد سال گذشته میلادی نبوده و ما اتفاقات را از کوچک به بزرگ دسته بندی کردیم. با این حال، سال گذشته برای گوشی های هوشمند تاشو سال خوشایندی بود و مدل های بسکمک از سوی شرکت های مختلف معرفی شدند که نشان از اهمیت این دسته از محصولات در آینده بازار فناوری داشت.

آن چنان که در خبرها شنیده می شود، علاوه بر شرکت های با سابقه این صنعت مانند سامسونگ و هواوی، قرار است در سال 2021 برندهای جدیدی را نیز در بازار گوشی های تاشو ببینیم.

معرفی پردازنده اپل M11

شاید اگر سال 2020 یک سال معمولی بود، کوچ اپل از پردازنده های ساخت اینتل به پردازنده های اختصاصی خودش می توانست در میان 5 عنوان مهم سال جهانی فناوری قرار بگیرد، اما در سالی که گذشت اتفاقات مهم تری هم وجود داشت.

اولین نمونه ها از رایانه های مک مجهز به پردازنده M1 اپل از یکپارچگی بی نظیر سخت افزار و نرم افزار حکایت دارند که در اوج کاهش مصرف انرژی، عملکردی مثال زدنی و بی نقص را ارائه می دهد. با این حساب، می توان به آینده خانواده چیپ های اپل سیلیکون و حضور آن ها در سایر گجت های اپل نیز امیدوار بود.

ثروت مندان جهانی فناوری ثروت مندتر شدند!

اگرچه 2020 به واسطه همه گیری کووید 19 یک بحران اقتصادی جدید را به جهان تحمیل کرد، اما برای ثروت مندان جهانی فناوری با افزایش درآمد چشمگیری همراه بود.

ایلان ماسک یکی از این افراد بود که به لطف برتری تسلا در مقابل سایر تولید کنندگان خودروهای الکتریکی، توانست به جایگاه دومین فرد ثروتمند جهان صعود کند و به جمع اندک میلیاردرهای جهانی فناوری بپیوندد. البته نباید جف بزوس را هم از قلم انداخت که با افزایش سرمایه اش، همچنان جایگاه اول را در اختیار دارد.

5G چند قدم به واقعیت نزدیک تر شد

سال ها بود که در خبرها به شبکه های نسل پنجم یا همان 5G اشاره می شد تا اینکه بالاخره اولین شبکه ها بر بستر این نسل در سال 2018 از راه رسیدند و 2019 سالی بود که بیشتر شرکت های تولید کننده گوشی های هوشمند به رونمایی از محصولات 5G خود روی آوردند.

با رسیدن سال 2020، فهرست دستگاه های پشتیبانی کننده از این شبکه نیز طولانی تر شد و بالاخره اپل هم با معرفی خانواده آیفون 12 به این جمع پیوست. البته اگر اتفاقات ناخوشایند این سال نبود، شاید اکنون نقاط بیشتری از جهان به این شبکه دسترسی داشتند.

مقصود ما از اتفاقات ناخوشایند این است که اگر هواوی به عنوان پیشروترین شرکت فعال در حوزه تجهیزات 5G با محدودیت های ایجاد شده از سوی دولت ترامپ روبرو نمی شد و بازارهای بیشتری را تحت پوشش قرار می داد، می توانستیم 5G را نیز در رتبه بالاتری از اتفاقات مهم جهانی فناوری در سال 2020 قرار دهیم.

آینده شاید در فضا باشد!

سالی که در کره زمین با ترس و تنش های فراوانی همراه بود، در تاریخ پیشرفت های فضایی اما بسیار امیداور کننده بود. در سال گذشته میلادی، ناسا، اسپیس ایکس و چین به موفقیت های بزرگی در این حوزه دست یافتند.

چین توانست با انجام ماموریت کوتاهی در سطح ماه، پس از تقریبا 5 دهه، برای دومین بار نمونه هایی از این قمر نقره ای را به سطح زمین بیاورد. ناسا نیز یک ماموریت رباتیک جدید را در سیاره سرخ کلید زد.

اسپیس ایکس هم در همکاری با ناسا توانست با موفقیت دو فضانورد را با استفاده از راکت های ساخت خود به ایستگاه بین المللی فضایی بفرستد و آن ها را به سلامت به خاک ایالات متحده بازگرداند. پیشرفت در پروژه استارشیپ نیز از دستاوردهای دیگر کمپانی فضایی ایلان ماسک بود.

افزایش نفوذ فروشگاه های اینترنتی

رشد چشمگیر کسب و کارهای اینترنتی نیز از اتفاقات مهم جهانی فناوری در سال گذشته بوده است. قرنطینه، اعمال محدودیت های شغلی و تردد، عدم دسترسی به بعضی از فروشگاه ها و البته ترس از ابتلا به کووید 19 باعث شدند تا خرید حضوری که شاید برای بسکمک از افراد لذت بخش باشد، جای خود را به خریدهای تلفنی و آنلاین بدهند و بسکمک از افراد نیازهای خود، حتی خوار و بار را نیز از فروشگاه های اینترنتی خریداری کنند.

این اتفاق با افزایش سود این کسب و کارها نیز همراه بود و نشان داد خرید و فروش آنلاین تا چه حد می تواند در چنین شرایطی کاربردی باشد. البته حسن دیگر آن روشن شدن نقاط ضعف و قوت بخش تجارت الکترونیک و تلاش برای بهبود ارتقا تجربه کاربری آن بود.

محبوبیت بیشتر صنعت بازی های ویدیویی

در شرایطی که زندگی عادی در جریان نبوده و با وجود محدودیت ها، بیرون رفتن از منزل سخت یا حتی در نقاطی ممنوع بوده است، بازی های ویدویی یکی از جذاب ترین راه های سرگرم شدن و گذراندن وقت بودند.

نینتندو سوییچ به دلیل ابعاد جمع و جور و قابل حمل بودنش، انتخاب بسکمک از گیمرها و کاربران عادی در سرتاسر جهان بود. همچنین، سال 2020 با معرفی نسل جدید کنسول های پلی استیشن و ایکس باکس همراه بود که مثل همیشه هیجان زیادی را با خود به همراه داشت و بحث های زیادی را در شبکه های اجتماعی به خود اختصاص داد.

به لطف افزایش تقاضا برای سیستم های گیمینگ، حتی نسل بعدی چیپ های انویدیا و AMD نیز با کمبود منابع روبرو شدند. در اواخر سال هم یکی از مورد انتظارترین عناوین سال یعنی Cyberpunk 2077 عرضه شد که همچنان یکی از اصلی ترین موضوعات بحث شبکه های اجتماعی است.

فناوری و حمایت از اعتراض به تبعیض نژادی

در سال گذشته میلادی بسکمک از نقاط جهان، به ویژه کشورهای نیم کره غربی، درگیر اعتراضات مردمی ضد تبعیض نژادی بودند. آتش این اعتراضات نخستین بار بازنشر ویدیوهای به قتل رسیدن جورج فلوید در آمریکا شعله ور شد و به تدریج دامنه آن به کشورهای دیگر نیز رسید.

اما نکته مهمی که این رویداد را به جهانی فناوری متصل می کند، نقش پررنگ شبکه های اجتماعی در این اعتراضات است. بسکمک از معترضین با استفاده از هشتگ ها و قابلیت هایی مانند پخش زنده ویدیویی سعی داشتند تا حوادث را به صورت لحظه ای پوشش دهند و به سازماندهی هم فکران خود در سایر نقاط بپردازند.

همچنین این بار بسکمک از شرکت های بزرگ جهانی فناوری نیز در حمایت از جنبش Black Lives Matter وارد میدان شدند تا تاثیر تکنولوژی در جریان های اجتماعی عصر حاضر بیش از گذشته نمایان شود.

رشد اکران آنلاین و سرویس های استریم

اگرچه به دلیل نبود قوانین ساختارمند، حق مالکیت آثار یا همان حق انتشار به راحتی در کشور ما نقض می شود و همین مورد باعث از رونق افتادن اکران آنلاین در دوران تعطیلی سالن های سینما و سریال های ارائه شده بر بستر سرویس های VOD شده است، اما به لطف دوست داران هنر هفتم در همه جای جهان اکران آنلاین و سرویس های استریم رونق داشتند و این موضوع حتی در مقیاس کمتر در سرویس های داخلی نیز دیده شده است.

حتما شما هم با ما هم عقیده هستید که نمی توان نقش کمپانی هایی مانند نتفلیکس، سونی، برادران وارنر و سرویس های استریم آن ها را در جهانی سرگرمی نادیده گرفت. این صنعت به قدری پرطرفدار و سودآور بوده که حتی کمپانی محافظ کاری مانند اپل را نیز به سمت خود جذب کرده است.

سال 2020 و خانه نشینی اجباری بسکمک از مردم در نقاط مختلف جهان نیز به کمک این سرویس ها آمدند تا پیش از گذشته بخش زیادی از زمان بیداری افراد را به خود اختصاص دهند. نت فلیکس با سریال هایی مانند تایگر کینگ، گامبی وزیر و فصل جدید تاج، سرویس HBO Max با اکران فیلم هایی مانند زن شگفت انگیز 1984 و دیزنی پلاس با سریال هایی مانند Mandalorian و اکران آنلاین فیلم مولان، هر یک سعی داشتند تا در این فرصت به وجود آمده خودی نشان دهند.

ترامپ و جهانی تکنولوژی

رابطه ترامپ با جهانی فناوری همیشه ترکیبی از عشق و نفرت بوده است. فردی که از نظر خیلی ها با کمک شبکه های اجتماعی توانست خود را تا مرحله ریاست جمهوری بزرگترین قدرت اقتصادی جهان برساند، از همان آغاز کارش با تکنولوژی که یکی از پول سازترین صنایع دوران فعلی است رابطه دوگانه ای داشت.

اعمال محدودیت های بیشتر بر هواوی که در سایه جنگ تجاری ترامپ با چین آغاز شده بود و حذف تجهیزات این شرکت از شبکه های مخابراتی آمریکا و بعضی از کشورهای غربی، قطع همکاری این کمپانی چینی با شرکای آمریکایی، عدم اجازه استفاده از فناوری های آمریکایی و قطع دسترسی این شرکت به بازار گوشی های هوشمند آمریکا بخشی از جنگ علنی ترامپ با هواوی بود که قصد داشت در سال 2020 عنوان بزرگترین تولید کننده گوشی های هوشمند در جهان را تصاحب کند.

مورد دیگر اعمال فشار بر شبکه اجتماعی تیک تاک و اصرار بر فروش آن به یک شرکت آمریکایی بود. این شبکه نیز مانند هواوی از سوی دولت ترامپ یک تهدید امنیتی برای آمریکا شناخته شده است. در نهایت درگیری های انتخاباتی ترامپ باعث شد تا فعلا درگیری با تیک تاک را فراموش کند.

اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین و اصرار بر خروج شرکت های آمریکایی از این کشور و انتقال خط تولید به خارج از آن هم از اتفاقات مهم جهانی فناوری در چند سال گذشته بوده که شرکت های بزرگی همچون اپل را دچار مشکل کرده است.

افزایش محبوبیت سرویس های ویدیو کنفرانس

در دوران قرنطینه که بسکمک از مشاغل به دورکاری روی آوردند، یکی دیگر از اتفاقات مهم جهانی فناوری این بود که سرویس های ویدیو کنفرانس مانند زوم بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفتند. این سرویس ها در مدیریت جلسات کاری، ملاقات های تجاری، برگزاری کلاس های آنلاین و وبینارهای مختلف نقش مهمی داشتند.

همچنین، بسکمک از مراکز آموزشی دولتی و غیر دولتی نیز از پلتفرم های آنلاینی مانند Adobe Connect و BigBlueButton برای برگزاری دوره های آموزشی خود کمک گرفتند.

حتی بسکمک از ملاقات های شخصی و صمیمانه نیز به دلیل رعایت فاصله گذاری اجتماعی از طریق تماس تصویری و سرویس هایی مانند اسکایپ، زوم، واتس اپ و … انجام شدند. همین محبوبیت باعث شد تا بعضی از پیام رسان ها مانند تلگرام نیز ترغیب شوند تماس تصویری را به نسخه های جدید خود اضافه کنند.

فراگیر شدن اطلاعات غلط بر بستر شبکه های اجتماعی

تا به این لحظه به مزایای بسکمک از پیشرفت تکنولوژی و نقش شبکه های اجتماعی در سال گذشته میلادی و به ویژه در بحران کرونا اشاره کردیم، اما همه ما شاهد بودیم که با وجود تمامی این نکات مثبت، بسکمک از اطلاعات غلط نیز به سرعت در بستر شبکه های اجتماعی دست به دست می شوند و مدت ها زمان نیاز خواهد بود تا بیشتر افراد به اصل موضوع پی ببرند.

به عنوان مثال می توان به تئوری هایی مانند مقصر دانستن شبکه های 5G در ایجاد ویروس کرونا اشاره کرد که سبب اعتراضات و به آتش کشیدن تجهیزات این شبکه در بعضی از کشورها شد. مورد دیگر باوری اشتباه مبنی بر ایمن بودن بچه ها یا جوانان در مقابل ویروس کرونا است که با وجود رد آن از سوی منابع معتبر علمی، هنوز بسکمک از مردم عادی به اطلاعات غلط منتشر شده در شبکه های اجتماعی اطمینان بیشتری دارند!

واکسن ها

در دورانی که یک بیماری باعث برهم زدن زندگی عادی مردم جهان شده، شاید هیچ چیز مهم تر از کشف راهی برای درمان آن بیماری نباشد. به همین دلیل، ما پیشرفت جهانی علم و بهره گیری از فناوری های جدید در تولید واکسن های مختلف برای درمان کووید 19 را به عنوان مهم ترین اتفاق جهانی فناوری در سال 2020 در نظر گرفتیم.

واکسن های شرکت هایی مانند فایزر و مدرنا از مولکولی به نام RNA یا mRNA بهره می گیرند که شامل دستوراتی برای ایجاد پروتئین توسط سلول های بدن انسان است. هر دو این واکسن ها با استفاده از این ساختارها، سلول ها را فریب می دهند تا گونه بی آزاری از ویروس کرونا را بازسازی کنند.

در مرحله بعدی، بدن این گونه را شناسایی و کار تولید پادتن برای مبارزه با آن را آغاز می کند. در نهایت این پادتن می تواند به ایمنی دائمی شخص در مقابله با ویروس کرونا منجر شود.

این روش که بعضی آن را انقلابی در تولید واکسن می دانند، با کاهش زمان و هزینه توسعه واکسن های جدید، می تواند باعث تحولی در علم داروسازی شود.

در پایان، قطعا شما هم با ما هم عقیده هستید که ویروس کرونا نقش پررنگی در تحولات جهانی فناوری در سالی گذشت ایفا کرده است که تاثیرات آن حتی در سال های بعد نیز ماندگار خواهند بود.

با این وجود، امیدواریم علم با شتاب بیشتری به پیشرفت خود ادامه دهد و در سال پیش رو اتفاقات جذاب تری را در جهانی فناوری ببینیم. نظر شما درباره مطالبی که بیان شد چیست؟ آیا موردی بود که دوست داشتید به آن اشاره شود اما در این مطلب به آن نپرداختیم؟ دیدگاه های خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: CNET

منبع: دیجیکالا مگ

به "بزرگ ترین اتفاقات دنیای فناوری در سال فاجعه بار 2020" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بزرگ ترین اتفاقات دنیای فناوری در سال فاجعه بار 2020"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید